Wettelijk vereiste informatie

Elke website dient volgens de Belgische wetgeving heel wat verplichte informatie te bevatten. Hieronder volgt een overzicht van wat dit allemaal is.

De belangrijke informatie die hieronder wordt opgesomd, mag niet verloren gaan in de FAQ’s of verscholen zitten in de algemene voorwaarden. De consument mag niet worden gedwongen te moeten zoeken naar waar de belangrijkste wettelijke informatie te vinden is; die moet gemakkelijk toegankelijk zijn, en in de taal van het doelpubliek.

Breng al die informatie samen in een expliciete rubriek zoals “Over ons”, “Contact” of “Wettelijke vermeldingen”, die de consument gemakkelijk kan raadplegen gedurende de hele tijd dat hij verbonden is met uw interface, rekening houdend met de technologie die uw onderneming gebruikt. Zorg ervoor dat die informatie niet alleen in uw algemene verkoopvoorwaarden te vinden is.

  1. Ondernemingsgegevens
    1. Naam
    2. Adres
    3. Contactmogelijkheden (minstens professioneel e-mailadres en telefoonnummer)
    4. Ondernemingsnummer
      Door de verplichte vermelding van het ondernemingsnummer kan de consument snel de aard van uw activiteiten verifiëren via de applicatie KBO Public Search van de FOD Economie. Het is belangrijk dat alle gegevens van uw onderneming up-to-date zijn. 
    5. Gedragscodes
      Eventuele gedragscodes waaraan je onderworpen bent, alsook de manier waarop die codes langs elektronische weg kunnen worden geraadpleegd
    6. Vergunningsstelsel
      Als uw activiteit onderworpen is aan een vergunningsstelsel (bv. onderneming voor alarmsystemen), moet u ook de contactgegevens van de bevoegde toezichthoudende autoriteit meedelen. Als u een gereglementeerd beroep uitoefent (bv. advocaat, architect, ...), moet u ook aanvullende informatie verstrekken

  2. Geschillen
    1. Vermeld duidelijk waar men terecht kan ivm geschillen

  3. Klantenreviews
    Als u toegang biedt tot online reviews op uw website, moet u meedelen of er al dan niet processen zijn toegepast om te garanderen dat de gepubliceerde reviews daadwerkelijk van klanten afkomstig zijn. Als dat het geval is, moet u ook duidelijke informatie verstrekken over die processen en de manier waarop de controles worden uitgevoerd.

  4. Algemene voorwaarden

  5. Privacy verklaring

  6. Cookiebeleid (indien u gebruik maakt van cookies, wat bijna altijd het geval is)

Je kan ook volgende bronnen gebruiken om meer details te weten te komen:

  1. FOD Economie
    1. Guidelines informatieverplichtingen in het kader van e-commerce (augustus 2023)
  2. Daily Bits
    1. Update van de e-commerce webshop regels van de FOD Economie (november 2023)


Heeft dit artikel je geholpen ?