Complianz informatie bijwerken

1. Overzicht
  2. Wettelijke vereisten en Privacy
  3. Complianz informatie bijwerken

Websites worden - normaal gezien - constant bijgewerkt. Het is dan ook logisch dat er na verloop van tijd ook aanpassingen gebeuren waardoor je enkele details in je privacyverklaring of cookieverklaring moet aanpassen. We raden dan ook aan om deze regelmatig eens na te kijken en aan te passen waar nodig.

Dat hoeft overigens niet ingewikkeld te zijn. Sinds begin 2020 wordt er op alle nieuwe Managed WordPress sites van Luyten.Website gebruik gemaakt van Complianz, een plugin die je helpt om de juiste privacyverklaring, cookieverklaring en disclaimer op te stellen voor jouw website. Hoe doet Complianz dit? Door zelf de wetgeving in de vele landen in de gaten te houden en te vertalen naar een gebruiksvriendelijke plugin. Complianz haalt al heel wat informatie uit de instellingen van je website en de cookies die ze er zelf op vind. Verder hoef je eigenlijk enkel even wat tijd uit te trekken om een Wizard te doorlopen. En op het eind van de Wizard is je website weer conform te wetgeving.

Initiële configuratie

Bij de ontwikkeling van je website, zorgt Luyten.Website er reeds voor dat alle basisinstellingen goed staan. Van de initiële configuratie hoef je je dus niets aan te trekken.

Geen Complianz op je website?

Websites die voor begin 2020 werden gemaakt, maken mogelijk nog gebruik van andere plugins. Als je op je WordPress Dashboard geen Complianz optie terugvindt, dan is Complianz (nog) niet geïnstalleerd. Neem even contact met ons op, en wij doen het nodige om de huidige implementatie te vervangen door Complianz.

Hoe weet ik of Complianz up-to-date is?

Wel, Complianz wordt constant bijgewerkt op basis van wijzigende wetgevingen. Van zodra Complianz vaststelt dat er wijzigingen zijn opgetreden waar je een antwoord op zou moeten geven, dan komt er naast de naam Complianz een cijfer te staan in een rood bolletje. In de schermafdruk hierboven zie je dus dat er 2 aanpassingen nodig zijn.

Verder moet je ook je eigen gezond verstand wat gebruiken. Is er bv. een webchat optie toegevoegd aan je website, of maak je ineens gebruik van een nieuwe social media plugin, dan moet je de wizard eens opnieuw doorlopen.

Hoe zorg ik dat mijn wettelijke documenten up-to-date blijven?

Dat is eenvoudig. Je volgt de wizard van Complianz en vult alle vragen waargetrouw in en Complianz zorgt voor de rest. Ik loods je er even doorheen:

1. Meld je aan op het Dashboard van je website en klik in het linker navigatiemenu op Complianz.

2. Als er minder dan 100% staat, wil dat zeggen dat je nog acties moet ondernemen. In dat geval klik je op Ga door >.
    Staat er 100%, dan kan je alsnog aanpassingen aanbrengen, door in het linker menu op Wizard te klikken.

3. De Wizard bestaat uit verschillende onderdelen. Het is het makkelijkst als je gewoon elke pagina doorloopt door de pagina aan te vullen en daarna onderaan op Volgende te klikken.

Algemeen

1. Bezoekers
    Waar komende bezoekers waar je je op richt vandaan, want je moet aan de privacy-wetgeving van die landen voldoen. Richt je site zich op bezoekers uit Europa en het Verenigd Koninkrijk, dan moet je dus die 2 regio’s aankruisen. Hierdoor zal Complianz je gerichte vragen stellen die van toepassing zijn op die regio’s.

2. Documenten
    Complianz kan zelf de documenten voor je genereren op basis van de antwoorden die je geeft op de vragen, of je kan ervoor kiezen om zelf je documenten op te stellen of te laten opstellen door een jurist.
    Met de plugin kan je volgende documenten laten aanmaken:

1. Cookiebeleid

2. Privacy statement

3. Disclaimer

3. Website informatie
    De contactinformatie van je website. Wie kan men contacteren bij vragen?

4. Functionaris Gegevensbescherming
    Heb je een specifieke AVG vertegenwoordiger? Bij de meeste van onze klanten zal dit niet het geval zijn.

5. Doel
    Voor welke doeleinden verzamel je persoonsgegevens?

6. Details per Doel
    Per doel dat je hebt opgegeven, moet je hier details aanduiden van welke informatie je precies verzamelt, wat je ermee doet, hoe lang je ze bewaard en hoe je het recht hebt verkregen om die informatie te verzamelen.

7. Delen van Gegevens
    Als je gegevens deelt met derde partijen, dan moet je de gegevens van die partij opgeven en ook aangeven welke verwerkersovereenkomst je hiermee hebt afgesloten.

8. Beveiliging en Toestemming
    Hier kan je op formulieren automatisch een consent box laten toevoegen.

9. Disclaimer
    Hier duid je aan wat er precies in je disclaimer wordt opgenomen.

Plugins

1. Voor de plugins die herkend worden (zoals Akismet, MailPoet, WooCommerce, …) kan je reeds een basistekst toevoegen.

2. Opgelet: bij veel basisteksten staan er paragrafen in het geel gemarkeerd die je nog moet aanvullen.

3. Uiteraard gaat het hier slechts om basisteksten en staat het je vrij om deze teksten verder aan te passen aan je eigen situatie.

Cookies

1. Cookie scan
    Complianz voert een scan uit van de cookies die jouw website bewaard op de computer van je bezoekers.
    Je kan op elk moment een nieuwe scan laten uitvoeren.
    Zijn er ondertussen cookies die niet meer bewaard worden, dan doe je er goed aan om op de knop Cookies wissen te klikken.

2. Statistieken
    Waarschijnlijk wil je weten hoeveel bezoekers er op je website komen en dan maak je waarschijnlijk ook gebruik van Google Analytics. Dit mag, zolang je de data maar anonimiseert. Hier geef je aan of je dit ook doet zodat dit ook correct kan worden opgenomen in je documenten en al dan niet kan worden geblokkeerd.

3. Integraties
    Meer informatie over de cookies die je gebruikt en of Complianz gebruik mag maken van de cookiedatabase.org om je zo het werk al wat te sparen.

4. Gebruikte cookies
    Hier wordt informatie opgehaald van cookiedatabase.org en kan je de informatie ook aanpassen en aanvullen indien nodig.

5. Gebruikte diensten
    Het totaaloverzicht van alle diensten die gebruikt worden op je website.

Documenten

Hier zorg je ervoor dat er voor elk te genereren document een pagina kan worden aangemaakt en kan je de verschillende pagina’s in een menu onderbrengen. Normaal gezien heeft Luyten.Website hier reeds het nodige voor gedaan bij het opzetten van je website.

Afronden

Voila, een hele boterham, maar we zijn erdoor! Je site is ondertussen ook bijgewerkt.